Årsavstämning, årsredovisning och utdelningar för 2021 års hobbyföretagande

Igår var det dags för den årliga årsavstämningen med medföljande årsredovisningar och utdelningar för mina två ”hobbyföretag” – Konsult AB samt Hobby AB. Sedan starten av mina två aktiebolag har jag tagit hjälp av en revisor för att få stöd i bokföringen, speciellt avslut och start av bokföringsperioderna. I övrigt hanterar jag den löpande bokföringen på egen hand, både för att jag tycker det är kul och intressant samt för att jag anser att man behöver förstå ekonomin i sitt egna företag om man ändå ska driva ett eget aktiebolag.

Utdelningar aktiebolag samt årsavslut 2021 Hobby AB och Konsult AB

Jag driver även en enskild firma, men en s.k. FA-skattesedel – det var här mitt företagande startade i början av 2008 – alltså för omkring 14 år sedan. Sjukt vad tiden går fort. Återkommer med resultatet i min enskilda firma i ett annat inlägg eftersom jag brukar avsluta den bokföringen mentalt efter deklarationunderlaget skickats ut och deklarationen är ifylld.

Resultat och utdelning för Konsult AB

Inom Konsult AB bedriver jag mitt ”riktiga” arbete som IT-konsult och det är också inom detta aktiebolag som jag plockar ut min månadslön. Här ligger också större kostnader som leasingbil, konferenser och liknande. Jag har också anställt min fru här. Detta innebär i sin tur att resultatet i bolaget inte är enormt men det går ändå med bra vinst och ger mig möjlighet att plocka ut en bra utdelning privat.

Årets resultat Konsult AB 2021
Årets resultat Konsult AB 2021

Som ni ser på bilden ovan blev årets resultat för Konsult AB 361,518 SEK och använder jag huvudregeln för att beräkna mitt utdelningsutrymme så landar det på: 282,200 SEK.

Efter genomförd utdelning kommer det alltså finns 361,518 – 282,200 = 79,318 SEK nytt bolagsskattat eget kapital i Konsult AB. Det egna kapitalet kommer under året att investeras in företagets kapitalförsäkringar hos Avanza och Nordnet.

I tabellen nedan redovisas fördelningen av företagets nya egna kapital på 361,518 SEK:

ÅtgärdBeloppKommentar
Utdelning282,200 SEKDelas ut privat till mig som aktieägara, till sparkonto hos Collector Bank för att fördelas mellan spar och privata investeringar under 2022.
Investera79,318 SEKÅterstående skattat eget kapital överförs till Avanza och Nordnet för att investeras under 2022.

Resultat och utdelning för Hobby AB

Inom Hobby AB bedrivs verksamhet inom affiliate marketing, SEO och annat där målet är att bygga upp hemsidor och tjänster online för att relativt passivt tjäna pengar. Här investeras också i aktier, domäner och tillgångar på nätet.

Jag plockar ingen lön inom detta bolag och målet inom närmaste tiden är att varje år kunna göra en maximal s.k. schablonutdelning, eller utdelning enligt förenklingsregeln. Inom 4-5 år är målet också att Hobby AB ska ha en så pass stor aktieportfölj så att dess avkastning ska kunna stå för majoriteten av det årliga beloppet som ska delas ut från Hobby AB till mig privat. Med tiden ska alltså Hobby AB bli en autonom enhet som varje år förser mig och familjen med cirka 190 KSEK extra kapital.

Årets resultat Hobby AB

Som ni ser på bilden ovan blev årets resultat för Hobby AB 950 560 SEK och använder jag förenklinsregeln för att beräkna mitt utdelningsutrymme så landar det i år på: 187 550 SEK.

Efter genomförd utdelning kommer det alltså finns 950 560 – 187 550 = 763 010 SEK nytt bolagsskattat eget kapital i Hobby AB. Det egna kapitalet kommer under året att investeras in företagets kapitalförsäkringar hos Handelsbanken, Avanza och Nordnet.

Varför Handelsbanken undrar ni säkert? Jo, det är främst av förhandlingsskäl – genom att investera en del av företagets kapital hos Handelsbanken kunde jag förhandla fram en förmånligare ränta på vårt bolån i samband med att vi nyligen band upp det under 5 år.

I tabellen nedan redovisas fördelningen av hobbtföretagets nya egna kapital på 950 560 SEK:

ÅtgärdBeloppKommentar
Utdelning187 550 SEKDelas ut privat till mig som aktieägara, till sparkonto hos Collector Bank för att fördelas mellan spar och privata investeringar under 2022.
Investera763 010 SEKÅterstående skattat eget kapital överförs till Handelsbanken, Avanza och Nordnet för att investeras under 2022.

Summering utdelningar egna företag 2022

Sammanlagt gjorde mina två AB en vinst (efter bolagsskatt) på 1 312 078 SEK och av dessa pengar har sammanlagt 469 750 SEK kunnat delas ut till mig privat. 20 procent av detta utdelade kapital ska skickas till Skatteverkat om några år, så det göms direkt undan på en bundet sparkonto med hyfsad ränta.

En del av övrigt utdelat kapital kommer investeras och en del sparas undan till familjens resor och buffert och allt eget kapital i bolagen kommer investeras på börsen under 2022.

Tack för att du tog dig tiden att läsa igenom mitt inlägg och fråga gärna i kommentarerna. Tillsammans kan vi lära oss mer om företagande, ekonomi och investeringar!

Ha en grym dag!

Lämna en kommentar