Dags att sätta mål och planera lite

Som jag nämnt tidigare så hamnade jag av en slump på en tweet, eller om det var en hemsida, som handlare som att investera i utdelningsaktier, sparande, FIRE och/eller något liknande. Jag hajade genast till och undersökte vidare eftersom tankarna matchade extremt väl med mina egna tankar och arbete med att bygga upp ett maskineri som tillför mig passiva inkomster från olika typer av hemsidor.

Idag känner jag mig rastlös vilket brukar kunna lösas med att lugna ner sig och skriva ner lite mål, kortsiktiga som långsiktiga och sedan börja arbeta med att nå de mest kortsiktiga målen.

En ny komponent i mitt Frihetsmaskineri

Min nuvarande plan med att bygga upp passiva inkomster för att skapa ett ”frihetsmaskineri” baseras på reklamintäkter från olika typer webbtjänster samt hemsidor. Inkomsterna har till stor del hela tiden återinvesterats i att skapa nya tjänster samt bilda företag, två olika egna AB:n.

Eventuellt överskott efter återinvesteringar har antingen ”lyxkonsumerats”, antingen genom köp av prylar inom ramen för verksamheterna eller tagits ut som egna uttag. Tanken på att använda detta överskott till att bygga vidare på frihetsmaskineriet hade inte slagit mig förrens 48-årsdagen förra året (2019).

Inkomster från webbtjänster och hemsidor är extremt volatil (se graf nedan) eftersom jag är helt beroende av den trafik som Google skickar till mina sidor, vilket i sin tur baseras på min rankning i Google Sök.

Variation av mina inkomster från Adsense med tiden. Grafen visar uppskattad årlig vinst i Hobbyföretagen baserat på senaste tre månadernas inkomster och utgifter.

Därför skulle en kompletterande komponent i form av utdelningasaktier kunna bli kanon, samtidigt som det blir kul och lärorikt att lära sig mer om aktier, börsen och olika företag. Så, istället för att lägga överskott i expansionsfonder, periodiseringsfonder eller på sparkonton med dålig ränta planerar jag sedan december 2019 att långsamt bygga på en Utdelningsmaskin. Ja, jag har snöat in på ”maskin” och ”maskineri”, men det beskriver ju så bra det som jag arbetar med och för.

Mina sparmål för framtiden

Självklart känns det surt att inte kommit igång tidigare, speciellt när man nu läser alla Tweets och bloggar om, numera likasinnade, som hållt på med detta i 5-10 år redan. Att starta med en aktieportfölj från, i princip scratch, känns samtidigt utmanade och kul. Jag skriver ”nästan” eftersom jag ”hittade” 10 st Nokia Oyj aktier på en gammal VP depå jag haft igång för över 10 år sedan. Aktien hade backat över 50% sedan inköp så jag köpte direkt 5 till med sista slantarna som låg på kontot.

Men, det är bättre att komma igång sent än aldrig tänker jag. Startskottet för skapandet av Utdelningsmaskineriet blev december 2019-12-17 (min 48 års födelsedag), samma dag köptes aktier i Kungsleden, Klövern pref och några till.

Så min långsiktiga mer abstrakta plan med mitt sparande är att bygga en Utdelningsmaskin som kan arbeta som ett extra ben i min Frihetsmaskin, en slags lastbalansering. Idag får jag ut omkring 140,000 SEK per år i utdelningar från mitt Hobby-AB efter skatt, vars intäkter kommer från affiliate marketing. Genom att få samma belopp från en Utdelningsmaskin skulle jag sammalagt få 280,000 SEK extra per år. Detta känns inte helt tillräckligt för någon form av ekonomiskt oberoende, utan är nog snarare att sätta som ett delmål.

Långsiktig (10+ år) förhoppning med Utdelningsmaskinen

Fantasimål: Årliga utdelningar som motsvarar 12 * min nuvarande månadslön efter skatt.

När jag skriver ”nuvarande månadslön” menar jag inte dagens, utan den aktuella dagen för uträkningen. Om vi gissar vad min lön efter skatt behöver vara om 10 år, baserat på inflationen, så blir det cirka 37,000 SEK. Här har jag räknat med 2% inflation per år. För att nå hit om tio år skulle jag alltså behöva en aktieportfölj som årligen delar ut 444,000 SEK. Detta motsvarar, om jag nu räknat rätt, en aktieportfölj av storleken 12,67 miljoner, förutsatt en genomsnittlig direktakvastning i form av utdelningar på 3,5% – känns hyfsat ouppnåligt på 10 år. Därför lägger jag ekonomiskt fri med hjälp av aktieutdelningar till långt i framtiden, i bästa fall till 75 års åldern. 🙂

Mediumsiktig plan (7 år)

 • Investerat minst 1 miljon i Utdelningsmaskinen
 • Utdelningar varje månad
 • Månatliga utdelningar på minst 4,000 SEK per månad
 • Utdelningar varje vecka
 • Sammanlagda utdelningar på 68,000 per år

Jag är egentligen inte så glad för att sätta upp mål som jag inte helt kan påverka, som storleken på min aktieportfölj och liknande. Mängden utdelning per år/månad har jag i alla fall viss kontroll över eftersom jag väljer vilka aktier jag ska köpa och genom att köpa aktier med viss historisk avkastning kan jag öka sannolikheten för att nå sådana mål.

De sju åren kommer från att jag startade på min 48-års födelsedag och tänkte att ha en miljon investerat vid 55-år vore ett kul mål att jobba för.

Kortsiktig plan (3 år)

Denna plan är vad jag har att arbeta med konkret. Här kan jag sätta mer rimliga mål som jag kan arbeta med och påverka på ett helt annat sätt än abstrakta och drömlika mål som 10+ årsplaner och mål.

Eftersom jag och min familj idag har en tuff situation, min fru är heltidssjukskriven sedan cancer och vi har 3 barn med olika funktionsnedsättningar), så går alla våra inkomster till konsumtion idag. Därför är mitt sparande helt beroende av mitt IT Konsult AB samt mitt Hobbyföretag AB. I år kommer jag, för första gången, kunna göra utdelning från båda mina AB:n vilket ger ett bra underlag för att spara och investera. Nuvarande konsultuppdrag är förlängt till sista september 2020 så sannolikt kommer jag kunna hålla en bra sparkvot nästa år också.

Vilka är då mina sparmål med privata sparandet kommande tre år? (Återkommer med framtida planer med företagsens investeringsplaner).

 • Investera minst 42% av aktuell lön efter skatt i fonder och Utdelningsaktier (2020 blir det ca 13,000 SEK per månad)
 • Utdelningar varje månad, oavsett belopp
 • Spara undan 50,000 SEK år ett och år 2 för att kunna åka på charterresa med familjen när jag fyller 50.
 • Spara undan 50,000 SEK år ett, två och tre för att kunna köpa ut företagets förmånsbil efter tre år.
 • Spara undan 10,000 SEK till familjens årliga Ölandsresa
 • Spara undan 10,000 SEK till familjens årliga Skidresa

Kommande 3 månader TODO’s och mål

Det är alltid bra att sätta mikromål och TODO’s så att man har något väldigt närliggande att arbeta med också. Nedan är vad jag ska syssla med inom ramen för sparande och investerande kommande kvartal.

 • Avsluta First Card, används ej
 • Öppna ICA Banken konto
 • Se över familjens kostnader för att dra ner fasta kostnader
 • Starta månadssparande till barnen
 • Starta portfölj sparad krona
 • Investera minst 13,000 per månad i utdelningsaktier & fonder
 • Läsa på och lära mig mer om aktier
 • Ta fram placeringsstrategi för 2020
 • Publicera minst ett blogginlägg om mitt sparande per månad här

Återkommer i kommande inlägg om mer detaljer om mål och mina närliggande TODO’s. På återskrivande! Lägger nog också upp en separat sida där jag bokför mina aktuella mål och dess framgångar och motgångar.

Lämna en kommentar