Januari 2020 rapport

Här följer en sammanställning över hur mitt företagande och investerande på börsen har gått under januari 2020.

Januari i siffror

Först ut är företagandet där blev utfallet som nedan:

FöretagOmsättningKostnaderVinst
IT Konsult AB99,840 SEK93,643 SEK6,197 SEK
Hobby AB+EF46,835 SEK7,755 SEK39,080 SEK
Totalt:146,675 SEK101,39845,277 SEK

2020 års första månad och mina andra månad som investerare på börsen blev som nedan:

PortföljHändelse Belopp Ack. 2020Tot ackumuleratVärde 20200131
UtdelningsmaskinenInvesterat12,530 SEK12,530 SEK22,815 SEK22,704 SEK
FondmaskinenInvesterat1,419 SEK1,419 SEK1,419 SEK1,411 SEK
Dividend machineryInvesterat4,389 SEK 4,389 SEK 4,389 SEK4,532 SEK
Sparad kronaInvesterat219 SEK 219 SEK 219 SEK217 SEK
Långa räntefondenInvesterat550 SEK 550 SEK 550 SEK550 SEK
Gamla VP-kontotInvesterat0 SEK0 SEK782 SEK564 SEK
Totalt19,107 SEK19,107 SEK30,174 SEK29,978 SEK

Sparkvot: 61,63% av uttagen lön

Utveckling sedan start: -196 SEK

Courtage januari 2020: 33 SEK

Utdelning januari 2020: 21 SEK

Det blev drygt 19,000 SEK investerat på börsen, en hel del mer än planerat men det får gå ändå. Mina investeringar på börsen kommer från tre olika håll:

 • tidigare utdelningar från mitt företagande
 • sparade kronor, främst egen och hittad pant samt nyttjade rabattkuponger
 • insättningar av kontanter på banken, ett sätt att smyga in några kronor extra sparande för familjen. T.ex. när barnen vill köpa på steam med kontanter, så åker dessa sedan in i sparandet

Sparad krona portföljen

I januari startade jag Sparad krona portföljen som ett experiment för att isolera alla pengar jag lyckas spara undan i form av egen och hittad pant, nyttjande av rabattkuponer och liknande manövrar. Dessa placeras sedan i olika fonder, återkommer om detta. Just nu två fonder för hemmapanten, en egen fond för hittepant och kanske blir det en egen för rabattkupongerna. På så vis kan jag jämföra och låta de olika #sparadkrona-metoderna tävla lite. Mer fakta om mina nuvarande portföljer och strategier i kommande inlägg.

Sparsamhet, lönsamhet, snålande, slösande, smarthet eller dumhet?

Senaste veckan tycks det råda två, eller fler, läger på Twitter när det gäller sparsamhet, snålhet eller dumhet (beroende på vem man frågar). Här tycker jag att alla får göra precis som dom vill utan att behöva bli påhoppade för det. Vill man dela diskmaskinstabletter, använda rabattkuponger eller panta burkar för att öka sin sparkvot så säger jag bara: kör på! En sparad krona har helt olika värde beroende på vem det gäller och vilken bakgrund man har. Tänker man på värdet på sådana besparingar om 15-20 år så är dom inte att förringa. Men oavsett, snacka inte illa om varandra, tack!

För mig handlar denna typ om sparande främst om:

 • utmaningen i att se små insatser växa
 • en ökad sparkvot som kommer familjen till nytta med tiden

Eftersom jag lever med en heltidssjukskriven fru samt tre barn och flertalet hundar och andra djur så ligger försörjningen och sparandet helt på mig. Så här räknas VERKLIGEN varja krona jag kan spara undan till tuffare tider när mitt företagande kanske inte går så bra som idag.

Jag ser i alla fall emot att se hur min #sparadkrona portfölj utvecklas med tiden, nästan mer intressant än de andra där jag pumpar in dryga 15ksek per månad framöver.

Investeringsstrategi framåt

Indelningsvis har jag ganska planlöst köpt diverse olika aktier men inser att med min begränsade tid och kunskap så kommer jag inte kunna göra några storslagna analyser. Istället kommer jag använda mig av

 • sprida riskerna
 • investera regelbundet, flera gånger i månaden
 • fokus på större och kända företag med utdelning
 • komplettera med fonder
 • viss del i långa räntor

I praktiken blir detta att jag i aktieväg kommer köpa investeringsbolag till stor del, i alla fall nu inledningsvis. Fokuserar på de med störst substansrabatt för stunden och lyssnar på tips från pålitiliga källor som Aktiespararna och kända/större profiler på Twitter.

Utföver detta blir det inköp av kvartals- och månadsutdelande aktier i Sverige, USA och andra länder. Jag siktar att nå månatliga utdelningar tidigt för att jag gillar återkommande kassaflöde och tror dett kommer hålla intresset på topp, när det plingar till i Avanza appen.

Sannolikt också mindre inköp i mindre bolag som jag finner intresse och potential i, men det blir nog längre framåt när jag lärt mig mer om aktier och börsen.

IT Konsult AB

Efter skidsemestern i början av januari har det jobbats heltid md systemutveckling . NET samt en del analys- och utredningsarbete hos kunden. Perfekt ställe för mig att jobba på med stora möjligheter till att jobba på distans. Oftast blir detta på kontoret som jag hyrde in mig på i somras.

Eftersom jag var borta drygt en vecka från jobbet under januari så blev vinsten från konsultandet ganska låg denna månad. Lite fler fakturor än normalt betalades också, ny TV och dator till kontoret köptes in t.ex.

Hobbyföretagandet

Här har jag inte hunnit arbeta så mycket denna månad, men det är ändå skönt att se kraften i passiva inkomster här. Kanske lagt ner 2-4 timmar sammanlagt och ändå gjort en vinst på ca 39,000 SEK, innan skatt. Lagt några timmar på att granska och publicera artiklar samt beställa nya.

Sammanfattningsvis

Januari har mest fokuserats på att läsa på om aktier, investeringsstrategier och bygga en portföljstrategi som jag kanske skriver mer om senare. Men den känns just nu enkel, fokus på investeringsbolag, sedan utdelningsaktier och fonder. Kul att se att utdelningskalendern fyllts på i januari:


Under februari hoppas jag kunna få lite fart på publicering av nya artiklar på mina affiliatesajter samt deploya några nya microtjänster och låta börsen ligga och skvalpa lite mer i bakgrunden nu när jag tagit fram årets strategi.

Familj

Vi åkte på sedvanlig skidsemester i Lindvallen, tyärr inget bra väder alls men vi hade ändå härliga kvällar i mysbyxor och så Tv srier ihop. Tror jag fick ut alla barn minst en gång om dagen i alla fall.

Hälsan

Förutom fjällenveckan har jag hållt LCHF- och fasta i alla övriga dagar. Körst 1 styck 24h fasta utan större problem. Fortsätter med detta då min kropp mår topp på det. Mellan 12-16 h som standard och hoppas få in minst en 24h fasta i februari.

4 svar på ”Januari 2020 rapport”

  • Precis, som jag har förstått det är det best-pratice att lägga sina utländska utdelningsaktier i en KF medans man, som regel, lägger sina svenska aktier i en ISK.

   Svara
 1. Fint jobbat!
  Gillar sparadkrona-tänket! Startade en liknande portfölj där olika utgiftssänkande åtgärder sattes in. Tex avslutad prenumeration, ljudboksabonnemang mm. Har åxå haft amitionen att sluta snusa, vilket jag tänkte skapa ett eget snuskonto för. 800:- in varje månad.. men there is a but.. måste mogna in i det där med att sluta ett tag till.

  Svara
  • Tack! Ja, med snuset har du ju verkligen en stor möjlighet att öka ditt månadssparande, förstår att det är svårt att sluta med sånt dock. 🙂 Min last är filmjölk som jag dricker och äter i tid och otid 🙂

   Svara

Lämna en kommentar