Passiva inkomster till pensionen

Kanske en konstig rubrik men denna domän och blogg skapas idag på min 48-årsdag och strax innan denna dag har jag ägnat lite tid på att fundera på min ålder och tid kvar till men blir gammal gubbe, på riktigt. Vad jag vill göra och hur jag vill leva och allt det där. Det hela mynnade ut i att jag vill kavla upp ärmarna och jobba mer aktivt med att bygga min egna s.k. Frihetsmaskin med målet att bygga flera olika strömmar av mer eller mindre passiva inkomster. Dessa inkomster kan sedan bli en del i ökad frihet när pensionsåldern nu kommer krypande. Samtidigt hoppas jag att mina passiva inkomster ska fortsätta ge en ekonomisk trygghet i vardagen till min familj och göra det möjligt att vi fortsatt ska kunna unna oss sommar- och vintersemestrar.

Idag X:e december 2019 fyller jag både år (48 år) och startar upp denna blogg samtidigt som jag avser utöka mitt arbete med passiva inkomster med att bygga en portfölj med utdelningsaktier. För närvarande kommer mina passiva inkomster främst från olika hemsidor och mikrotjänster på nätet samt utdelningar från mina olika egna AB:n.

Av någon anledning har jag fastnat för att skapa passiva inkomster samt företagande och entreprenörskap på mikronivå, något som jag kallar för hobbyentreprenörskap.

Därav startar jag idag bloggen hobbyentreprenören.se där jag har för avsikt att skriva mina tankar om mitt företagande, passiva inkomster, sparande och investerande i aktier och fonder. 

Vid denna dagens datum, 2019-12-nn, som sammanfaller med att jag fyller 48 år har jag snöat in något på konceptet utdelningsaktier. Detta tack vara att många av mina följare och rekommenderade konton på Twitter sysslar mycket med passiva inkomster från aktier samt konceptet FIRE (Financial Independence and Retiring Early).

Nu är jag bevisligen inte i närheten av att kunna “retire early” med tanke på min ålder men jag gillar ändå utmaningen i att komplettera min frihetsmaskin med en pengamaskin bestående av aktier med hög avkastning.

Så vad är målet/förhoppningen? Jo, att skapa ett maskineri som jag väljer benämna min frihetsmaskin som inom några år förhoppningsvis ska ge mig mer frihet och svängrum i vardagen att göra saker jag tycker om och mår bra av. Jag har redan när detta inlägg skrivs kommit en bra bit på vägen och just nu är det dags för att ta första tagen med nästa komponent: att investera skattade pengar och få dom att arbeta, eller åtminstone skydda dom från att konsumeras. 🙂

Jag har ägnat ett par veckor med att fundera och planera samt sätta olika mål för mitt sparande och investerande när det gäller de skattade vinster som jag kan plocka ut från mina bolag. I grova ordalag kommer det sannolikt bli något som nedan:

  • en Utdelningsportfölj, investera ca 12,000 SEK per månad, något mer vid uppstarten
  • en stor avsättning till Sparkonto att kunna göra 2 veckors charterresa med familjen på 50-årsdagen (tas från befintliga sparpengar)
  • en årlig avsättning på 50 KSEK för utköp av firmans leasingbil om 3 år
  • månatliga överföringar på ca 6,000 SEK för kompensera nedsatt lön pga förmånsbil i firman
  • årligen öronmärka ca 35,000 SEK till familjens årliga sommar- & vintersemester

Som ni ser är en stor del av mina bolags årliga utdelade pengar redan öronmärkta till olika typer av ändamål, men det ska enligt mina beräkningar bli en hyfsad summa pengar kvar att bygga på.

Sammanlagt kommer mina aktiebolag, om allt fortsätter som det gör nu, generera cirka 366,000 SEK skattade pengar i fickan varje år. Av dessa kommer då cirka 200,000 varje år gå till öronmärkta saker enligt ovan och lämna 166,000 årligen till investeringar och spar.

Ett ytterligare mål med min frihetsmaskin blir framöver att bygga en stabil utdelningsportfölj som om 7 år ska ha 1 miljon investerat i aktier och fonder. Ett delmål blir att portföljen ska dela ut varje månad och gärna varje vecka.

För att nå detta behöver jag kommande sju år investera minst 144,000 SEK i portföljen varje år, vilket motsvarar 12,000 i månaden, eller cirka 400 SEK om dagen.

I nästa inlägg kommer jag publicera vilken/vilka mina första investeringar i utdelningsportföljen blev. Kan ni gissa någon av utdelningsaktierna jag tänker köpa?

Lämna en kommentar