Utdelningsaktier – nu kör vi

Som jag nämnde i tidigare inlägget tänker jag idag, på min 48-årsdag, påbörja resan med att bygga en portfölj med utdelningsaktier.

Målet är att inom 7 år ha investerat minst 12,000 i månaden i vettiga utdelningsaktier. Det innebär alltså att detta datum om 7 år så fyller jag 55 år och ska tills dess regelbundet ha investerat utdelat kapital från mina bolag, sammanlagt drygt 1 miljon i min Utdelningsmaskin, som jag vald döpa min portfölj med utdelningsaktier.

Nu vaknade jag inte upp imorse och bestämde mig för detta utan detta är något som växt fram i mina tankar senaste veckorna efter att jag läst på en del om koncept som FIRE, ränta-på-ränta, passiva inkomster och utdelningaktier till grund för att bygga en form av pengamaskin.

Själv är jag egentligen måttligt intresserad av att utföra djupa analyser av aktier och börsen i allmänhet men jag gillar spänningen och konceptet med utdelningar från aktier vilka sedan kan återinvesteras regelbundet för att få en ränta-på-ränta effekt.

Tack vare att jag inte själv är så insatt kommer jag ta rygg på andra personers rekommendationer, sunt förnust, köp- och sälj rekommendationer hos t.ex. Aktiesparana, DI.se, Avanza.se samt Nordnet.se. Förhoppningsvis kommer jag lära mig en hel del längs vägen också.

Jag inser att jag kliver tillbaka på börsen när den sannolikt närmar sig en slags toppnivå och av det snart bär nedåt ett tag, men eftersom jag avser att köpa aktier regelbunder ett par gånger per månad tror jag det kommer att jämna ut sig under dessa 7 år som jag, till en början, tänker hålla på.

Utdelningsaktier

Första målet med portföljen blir att köpa upp ett mindre innahav av utdelningsaktier som gör att jag får utdelning varje kvartal. Anledningen till att jag vill att mina utdelningsaktier ska ge utdelning regelbundet, helst varje månad eller varje vecka, är att jag så ofta som möjligt vill kunna återinvestera denna utdelning, för att både maximera ränta-på-ränta effekten samt fördela riskerna map när jag köper aktier.

Nu ska jag överföra ett par tusen av mina nyligen överförda pengar från Aktieinvest till Spar+ kontot hos Avanza till min ISK depå, med namnet Utdelningsmaskinen. Sedan blir det att köpa mina första utdelningsaktier.

Dag ett hos Avanza

Så här ser min översikt ut hos Avanza dag 1 på denna resa:

Första dagen med utdelningsaktier – innan köp.

Nu ser det klart lite konstigt ut, men det är för att jag varit lite aktiv på Avanza för många år sedan samt gjorde ett test med att köpa Nokia aktien för något år sedan.

Som ni ser har jag också skapat två olika Avanza Spar+ konton som har, just nu, den högsta sparräntan man kan få på 0,65%. Detta får man genom Collectors sparkonto. Jag skapade två olika sparkonton, ett med syfte att agera som behållare föe likvida medel som ska investeras i aktier i min nya ISK. Eftersom man blir beskattad för alla pengar på en ISK vill man ju undvika att ha likvida medel stående där.

Det andra Spar+ kontot ska användas för att lägga undan cirka 100,000 SEK till min stundande 50-årsdag då jag planerar bjuda med hela familjen på en 2-veckors charterresa.

Tittar man bara på den nyskapade ISK portföljen som jag kommer arbeta med främst framöver så ser det ut som nedan innan några köp av aktier har gjorts:

Nyskapad ISK portfölj hos Avanza

Här ser det mycket renare ut. Okej, dags för potföljens första inköp av utdelningsaktier. Uppdaterar mer inom kort….tror det är säsong för Skistar B och några fastighetsaktier…..

Lämna en kommentar