Tankar om en Frihetsmaskin

Sedan någon månad tillbaka har jag hängt upp mig på begreppet ”Frihetsmaskin” vilket jag till stor del beskriver mitt mål med mitt företagande och hobbyentreprenörskap.

För mig betyder begrepp som FIRE och Frihetsmaskin inte att man ska ha tillräckligt med pengar för att slippa arbeta. Snarare ser jag det som ett sätt att få arbeta med saker man tycker är kul, kanske arbeta mindre, arbeta var man vill och när man vill. Detta så klart i kombination med att man har pengar för trygghet och konsumtion av lite mer lyx i vardagen.

En Frihetsmaskin för mig omfattar inte bara en ekonomisk del, även om den är väldigt central. Men det är många andra komponenter som jag tycker behöver fungera och utecklas för att min version av en Frihetsmaskin ska bli optimal.

Nedan sammanfattar jag kortfattat de komponenter jag för stunder ser som viktiga att fundera på och arbeta med i en välfungerande Frihetsmaskin. Kommer säkert uppdateras med tiden då jag precis börjat filosofera kring detta.

Utveckling IT Konsult AB

Denna del handlar om mitt arbete som ägare och anställd i mitt egna IT företag där jag arbetar som IT konsult. Idag är det cirka 1,5 år sedan jag sa upp mig och startade eget AB ”på riktigt”.

Utveckling Hobby AB och EF

Denna komponent kommer att beskriva arbete inom mitt hobbyföretagande med SEO, hemsidor och affiliate marketing. Sedan cirka 2008 har jag arbetat med affiliate marketing, hemsidor och SEO.

Aktiehandel – utdelningsaktier

I denna komponent beskriver jag hur det går med mitt arbete med att bygga en utdelningsmaskin av aktier som framöver förhoppningsvis kommer ge mig regelbundna inkomster som kan återivesteras. Intresset för detta är helt nytt, cirka en vecka i praktiken och cirka 3 veckor i teorin. För omkring 3 veckor sedan såg jag begreppet passiva inkomster med så kallade utdelningsaktier. Eftersom jag framöver sannolikt kommer få ut en hel del färdigskattade pengar från mina företag så låter detta som något att se närmare på.

Sparande

För mig är sparande också en viktig komponent i en Frihetsmaskin. Nu är visserligen att investera i aktier och hemsidor en form av sparande men det finns flera. T.ex. att vara prismedveten vid veckohandel, se över bolån, välja bästa sparräntan och andra knep för att dra in på utgifter och se till att spara undan och gömma pengar från onödig konsumtion.

Pensionen

En småtråkig men ändå viktig komponent i alla frihetsmaskiner, på många sätt den mest grundläggande. På ett sätt kan ju all form av sparande ses som pensionssparande men här tänker jag mig mer traditionella delar som PPM, IPS och tjänstepension.

Hälsan – kost och motion

En Frihetsmaskin utan fokus på hälsan känns inte rätt, därför tar med med denna i min egen Frihetsmaskin. För mig är kosten centralt när det gäller hälsan – det vi väljer att stoppa i oss avgör till stor del hur vi kommer att må och hur vår hälsa utvecklas. Nyckeolord för mig här är keto, LCHF och periodisk fasta. Självklart är olika former av motion och träning viktigt också.

Familjen

Familjen, frugan och mina barn, är det som motiverar mig främst när det gäller att kämpa med ett bygga min Frihetsmaskin. Ju bättre den fungerar, desto mer tid kan jag spendera tillsammans med familjen samt åka på resor, köpa prylar som mobiler, datorer och annat lyx i vardagen. Men framför allt ger en väloljad Frihetsmaskin den ekonomiska tryggheten i vardagen som jag verkligen mår bra av.

Egentiden

För mig ingår planerad egentid självklart i min Frihetsmaskin också. För att få lite paus från det vardagliga och ganska stressande familjelivet i kombination med att arbeta som IT-konsult och Hobbyentreprenör brukar jag schemalägga ett antal jobbrelaterade resor varje år där jag kombinerar dessa med egentid i form av konserter, bio och umgås med gamla bekanta i olika städer som jag tidigare bott i.

Till vardags har jag ganska obefintligt med egentid eftersom min fru är heltidssjukskrivn och vi har två tonårsbarn samt en fyraåring och ett gäng med husdjur. På grund av detta består vardag och till största delen alla helger av olika former av arbete från att jag stiger upp till att jag går och lägger mig.

Men tack vare att jag nu har mina företag kan jag köpa mig egentid i form av olika jobbrelaterade resor och aktiviteter. Vi har tur som har friska föräldrar som kan vara barnvakt när jag åker på mina aktiviteter.

2 svar på ”Tankar om en Frihetsmaskin”

    • Tack! Ja, verkar så, var inne en sväng på din blogg med. 🙂

      Ser att komponenten Hälsa försvunnit från inlägget, får lägga tillbaka den då jag ser hälsan som central i min Frihetsmaskin.

      Svara

Lämna en kommentar