Årets vinst och utdelning i mina företag

Nu är jag i stort sett klar med all bokföring i mina tre företag: Konsult AB, Hobby AB och Hobby EF – bara några detaljer kvarstår i Hobby EF eftersom årets inkomstdeklaration inte går att komma åt ännu. Jag har dock bokfört alla verifikationer så jag har koll på omsättning, vinst och sannolika möjligheter till avsättning till Expansionsfond.

Varför både enskild firma och aktiebolag?

En fråga som jag får ganska ofta är varför jag har både ett aktiebolag och en enskild firma till mitt hobbyföretagande. Vore det inte enklare att lägga ner den enskilda firman och driva all hobbyverksamhet inom aktiebolaget?

Jo, självklart hade det vara önskvärt men det beror på historiken. Jag började med att driva hobbeverksamheten som en enskild firma vid sidan om min anställning och skaffade s.k. FA-skattsedel. Mina olika affiliate- och AdSense konton är sedan dess knytna till mina bankkonton inom EF verksamheten. Baserat på tidigare dåliga erfarenheter från Google när det gäller avstängning från AdSense vågar jag helt enkelt inte gå in och ändra kontouppgifter, företagsnamn med mera. Jag ser det som en slags redundans att dela upp företagandet i AB och EF, även om det tar mer tid och pengar i anspråk.

Resultat och utdelning i Konsult AB 2019

Jag har under året tagit ut en månadslön på 43ksek så baserat på 3:12 regelverket kunde jag ta ut en maximal utdelning på 258,000 SEK, vilket jag på min lilla årsstämma också beslutade mig för att göra:

Resultat och utdelning i Hobby AB

I mitt Hobby AB tar jag inte ut någon lön utan här blir det istället tal om att använda sig av den s.k. förenklingsregeln. Eftersom jag hade en del sparat utdelningsutrymme och har vuxit pga ränta på detta utdelningsutrymme kunde jag i år ta en utdelning på 200,000 SEK i mitt Hobby AB.

Resultat och expansionsfond i Hobby EF

I mitt gamla Hobby EF blev resultatet ca 96 ksek (efter fakturerat över en del till Hobby AB). Här väljer jag att avsätta maximalt till min expansionsfond för att minimera den statliga beskattningen. Jag ser på min expansionsfond här som en slags pensionssparande och tänker återföra den först när det blir pension, förutsatt att inga skatteregler försämrar villkoren. Efter detta är har jag en expansionsfond på drygt 280,000 SEK – hoppas denna växer lite för varje år som affiliate- och Adsense inkomsterna snurrar på.

Summering resultat och utdelning

2019 var första året som jag haft igång mitt Konsult AB och Hobby AB parallellt ett helt bokföringsår och första året jag tagit utdelning från båda två. Känns grymt att få ut dryt 450,000 SEK i utdelning från eget företagande och ändå kunna behålla en hel del skattat kapital i Konsult AB och nu en kvarts mille o oskattade expansionsfonder. Kan detta upplägg lira 10 år till så vore det toppen.

Det utdelning jag tar från mina AB allokeras nu på sparkonton när det gäller konsumtion närmaste 2-3 åren, på börsen när det gäller bygga privat pensionslösning och trygghet i form av utdelningsaktier och fonder.

1 svar på ”Årets vinst och utdelning i mina företag”

Lämna en kommentar